Danseband

Danseband har i mange år vert et veldig populært tiltak på fredag og lørdagskveldene for de som tar seg en tur ut på byen eller til det lokale samlingsstedet.

Dette blir en liten rundtur med noen av bandene som var og fortsatt finnes.

Gammeldans

Danseband

Danseband

Gammeldans her eksistert i mange år og er fortsatt en populær dansemåte for en del mennesker. Særlig da den litt eldre garde som er vokst opp med denne type musikk.

Det er mange varianter av gammeldansen, og vi ser her på noen av dem. Første bandet ut blir Hovde gammeldansband fra Hovden øverst i Setesdal kommune i Aust-Agder. De har et godt variert reportoar med blandt annet Tater masurka. De spiller stort sett bare lokalt og har blitt et kjent band i distriktet.

Kvarts som snart har 20 års jubileum spiller tradisjonell folkemusikk fra både Sverige og Norge, pluss en del egenkomponert musikk. De har vunnet spellemannsprisen flere ganger, så dette er et flott band med mye god musikk. Det er Erlend Styve, Tommy Willy Rustad, Øystein Rudi og Jo Asgeir Lie som står bak bandet.

Land Spelemannslag ble opprettet i begynnelsen av 70 årene og består av Jon B Nøstebøen, Stein Nøstebøen, Leif A Moasveen, Hans Moasveen, Arne T Holter, Helge Brattlien og Egil Støttet. Dette er også et band som har fått tildelt spelemannsprisen for sin musikk. Dette bandet er for tiden ikke aktive.

Naustedalen Spelemannslag har en lang historie, de har for ikke lenge siden feiret sitt 60 års jubileum. Dette er en gruppe som er kjent utenfor landegrensene, med flere turer til Amerika for og spille og danse.

Bergtatt i fra Risør har et litt anderledes musikkform en de foregående, her er det folkrock som gjelder. Folkrocken med en fin miks med fele, nøkkelharpe, hurdy- gurdy, pumpeorgel, gambe og tverrfløyte, en artig musikk variant dette.

Med plass på Sørlandstoppen og fylkestoppen i Sogn og fjordane er de blitt ett kjent innslag i artist miljøet. Gruppen består nå av Jarle S Nor, Linn K Øygard, Emil Andersen, John Stenersen og Andreas Stormo. Det er ca ti andre medlemmer som tidligere har vert med i denne gruppen.

Trio Troika som holdt på i ca 22 år med oppstart i slutten av 80 tallet er mest kjent for sin sigøyner musikk. Bandet startet opprinnelig som en duo, med Konstantine Popchristov og Kåre S Simonsen, da så Harald Johnsen kom med i bandet fikk det navnet Trio Raendezvous. Navnet ble endret i begynnelsen av 90 tallet til nettop Trio Troika.

Med oppdrag i tv og i hoteller ble de godt kjent i landet. Bandet besto helt til Popchristovs død i 2012.

Bengalo er kjent for sin folkemusikk fra Balkan området, med flere plateutgivelser har de klart og bli relatift godt kjent. Gruppen består av Andreas Amundsen, Jovan Pavlovic, Anne Fossen, Oluf D Røe og Christian Haug.

Tinnadølen blis den siste vi tar med i dag. Dette er en gruppe i fra Tinn i Telemark. Gruppen består av unge voksne og ungdom og har folkesang, folkedans og folkemusikk i sitt program.

Det er en godt kjent gruppe i folkemusikk miljøet som også var aktuelle i finalen i programmet Norske Talenter. De har også blitt kjent over i Usa hvor de her vert på turne.

Det var noen få av de Norske bandene som driver eller har drevet med folkemusikk.

Comments are closed.