MUSIKK FOR OSS LITT ELDRE

Musikk er noe som forandrer seg ganske mye gjennom årene. Det som var populært i fjor er ikke sikkert folk knapt husker året etter. Og det som var populært den gangen «vi» var unge ler de unge menneskene av i dag.

MUSIKK FOR OSS LITT ELDRE

MUSIKK FOR OSS LITT ELDRE

De påstår vel at det er knapt kan kalles for musikk det vi lyttet på den gangen. Jeg snakker da om de årene på 70, 80 og til dels 90 tallet.  Men for oss som var med den gangen er det fantastisk å høre igjen noen av de låten i dag. Enten det er på radio eller om det skulle være slik at man kommer over noe som kan spilles som en LP skive eller en cd.

70 tallet

Det år tiende var vel da disco musikken gjorde sitt inntog for fullt. Men det kom mye annen musikk som også var enormt stor og god. I hvert fall som jeg nevner tidligere her for oss som har opplevd den. Selve 1970 var del for eksempel det året Øystein Sunde gjorde sin debut med albumet 1001 Fnatt. Bare den tittelen har vel skapt en del furore rundt omkring spesielt i massemedia hvor albumet nesten selvfølgelig ble hetende 1001 natt!  Dette albumet inneholdt flere store låter som er meget kjente i dag. Du kan jo søke opp på YouTube Super-SS-Rally-GT-Fastback-Hardtop-Sprint, Sigurd Jorsalfar, På Lambertseterbanen, Jaktprat eller Fire melk og Dagbla’ for i går. Dette er jo nesten halve albumet – bare det sier vel litt om hvor populære alle hans låter fra den gangen har blitt. Men det var ikke bare Sunde som hadde mange gode låter den gangen. Skulle jeg har listet opp alle disse så hadde listen blitt lang. Så jeg nøyer meg med å ta noen tilfeldig utvalgte som jeg finner på en topp 100 liste.

Mange artister

Jeg synes at det ble lagd utrolig mye god musikk utover på 70 tallet. Hva sier du om The Rolling Stone, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Elton John, Iggy Pop, Santana, Michael Jackson, ABBA, The Police, Eagles, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen eller 10cc. Ja her kunne jeg har fortsatt lenge til slik at listen ble utrolig land. Men her kan det være enda flere artister som du kanskje ikke kjenner like godt, men du har hørt låten dere millioner av ganger. Dersom jeg skal trekke frem noe låter så velger jeg først;

Pink Floyd

Jeg velger en låt som kom helt på slutten av 70 tallet. «Comfortably Numb» med Pink Floyd er da absolutt en av de virkelig store låtene i verden. David Gilmore har skrevet det meste av musikken, men litt hjelp av Roger Waters. Men det er Mr. Waters som har skrevet teksten. Denne gruppa har også lagd en av mine absolutte favoritter gjennom alle tiden – og også den ble lagd på 70 tallet. 1975 kom «Shine on You Cray Diamond» ut på albumet “Wish You were Here”. Men låten ble første gangen spilt på en live  opptreden i 1974.

Når jeg begynner å skrive om slike låter så får jeg virkelig skrivekløe her – jeg kunne skrevet en hel bok her og nå, men jeg får vel begrense meg og komme meg videre.

Comments are closed.