Musikken på 1990-tallet

Grunnen til at jeg skal skrive litt om musikk på 90-tallet nå, er fordi mye av det vi hører på i dag er inspirert av den. Mange av leserne ble jo født da, men for de var det først og fremst Teletubbies og Bananer i Pysjamas som betydde noe.

Det var så mye spennende nytt som vokste fram, slik som dance-music, grunge og pop. MTV var en stor kilde til musikkvideoer, noe som førte til at flere og flere ungdommer hørte på mer musikk fra hele verden. Fra tonene av Four Non Blondes skal vi ta en rundtur i det fantastiske musikk-tiåret 1990-1999.

Dance fra Chicago og Europa

Dance-music ble mer og mer utviklet på 90-tallet, en sjanger som fikk oppblomstring på 80-tallet med typisk italiensk og tysk innflytelse. Vi tenker da selvfølgelig på band som Kraftwerk og legenden Georgio Moroder, med sin låt Chase.

Nå som syntheziser og vokoderen ble byttet ut med Rolands TR-808 trommemaskin, så ble musikken enda mer tilgjengelig. Over MTV runget artister som Snap, Technotronic, 2Unlimited, Corona og Capella for å nevne noen. DJ-ene kalte seg ofte ting som MC Hammer, Miss Monique, Biosphere, Josh Wink og Blue.

Dance fra Chicago og Europa

Grungen får fotfeste

Med en nedadgående trend hva gjelder rock og metall, så kom grungen inn å reddet scenen. Det nye bandet Nirvana gjorde kjempesuksess med sin destruktive og melankolske framtoning, frontet av Kurt Cobain og Dave Grohl. Men det var mange band i denne sjangeren, slik som Seigmen, Silverchair, The Cure, Pearl Jam og The Smaching Pumpkins. Den siste gruppa frontet av vokalist Billy Corgan kom med hits som Cherub Rock og Tonight, Tonight fra albumet Mellon Collie and the Infinite Sadness.

Grunge har fortsatt fotfeste men får ofte skylden for negative følelser når det er snakk om rock. Mange forstå-seg-på-ere sier musikerne ikke er begavet og spiller enkel musikk. Fans over hele verden elsker likevel musikken, som er rå og ekte.

Pop er alltid pop

90-tallet var tiåret for pop, det er ganske sikkert. De store gigantene Madonna, George Michael og Whitney Houston fortsatte sine suksesser fra tiåret før. Men det dukket opp mange nye pop-artister, og mange har kanskje glemt grupper som The Blur, Alanis Morissette og Tasmin Archer? Snart var det klart for en rekke nye artister hentet rett opp fra Disney-akademiet, slik som Britney Spears, Justin Timberlake og Jessica Simpson. Disse spilte hitmusikk tilpasset massemedias radiokanaler.

Trender som var spesielt for 1990-tallet

Man kommer ikke utenom MTV når vi snakker om musikken fra 90-tallet. Dermed dukket det også opp en rekke andre kanaler, slik som VH1 og NRG. Her ble det spilt musikk døgnet rundt med eksplisitte musikkvideoer. Lettkledde damer, superbiler og jetsett pumpet ut av skjermene på de fleste gutterom gjennom hele tiåret. MTV fikk mindre betydning utover på 2000-tallet. Men det var også en annen ting som ble stående igjen fra 90-tallet, nemlig den svenske påvirkningen på pop-musikken. Det var nemlig musikkprodusenten Max Martin som stod bak mye av den mest populære musikken på 90-tallet. Ikke bare svenske band som Ace of Base, Whigfield og Robyn, men også mega artister som Britney Spears, Leila K, Backstreet Boys, NSYNC og mange flere fikk låtmaterialet fra denne skribenten.

Comments are closed.