Musikkfestivaler i Sverige

Musikk er viktig i Sverige og er en stor industri. Ikke bare er svenskene selv gode på musikk, men mange av dem gjør det veldig bra internasjonalt. Kjente artister fra Sverige gjennom historien er for eksempel Roxette, ABBA, Robyn og Avicii. Swedish House Mafia og Axwell^Ingrosso er et moderne eksempel på at svenske artister gjør det bra med elektronisk musikk. Også gjennom Melodi Grand Prix har Sverige gjort det stort med hele seks seire. Forrige seier var i 2015 med Måns Zelmerlöw.

Musikken i Sverige springer ut fra de samme tradisjonene som i andre nordiske land, både når det gjelder kunstmusikk og folkemusikk, men særlig populærmusikken har vært fremtredende hittil i dag. Sverige har fostret mange komponister, og gjennom disse har man fått dyktige artister. I moderne tid finner vi viktige kunstnere som for eksempel Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerstrøm, Lill Lindfors og Lill-Babs som har satt standarden for kommende artister gjennom visekunst.

Musikkfestivaler i Sverige

Eksempel på festivaler

Brännbollsyran er en populær festival i Umeå som er en hyllest til leken «dødball» og musikk. På dagtid konkurreres det i dødball, og på kvelden er det konserter. Dette er en av Nord-Skandinavias største festivaler og festivalen har 16.000 besøkende. Festivalen startet i 1974 og har også vært gjennom flere oppgraderinger. Artister som har besøkt festivalen er for eksempel Veronica Maggio, Martin Garrix, The Chainsmokers og Kygo.

Sweden Rock Festival skjer utenfor Sölvesborg i Blekinge. Dette er en av de største festivalene i Sverige og den er også kjent internasjonalt. Festivalen har 30.000 besøkende. Blant musikksjangrene på festivalen er hardrock, metal, klassisk rock og blues. Festivalen har fin beliggenhet ved havet, koselige gressletter og en god atmosfære. Det er et bra publikum og medlemmer fra 60 land. Det er fem scener med 80–90 artister.

Lollapalooza er en ny festival i Sverige, og ble arrangert første gang i 2019. Dette er en internasjonal festival og var veldig populær i 2019 med artister som for eksempel Lana Del Ray, Travis Scott og Billie Eilish. 56.000 publikummere besøkte festivalen første gang den ble arrangert. Festivalen arrangeres i Stockholm ved Gärdet midt i byen. Dette er en stor og ikonisk festival som startet i Chicago, og som nå arrangeres flere steder i verden.

Peace & Love skjer i Borlänge og er en festival for ungdommer. Dette er egentlig en gratis-festival som ble til i 1999 for å hjelpe jordskjelvofre i Tyrkia, og flyktninger i Kosovo. Det handler altså om mennesker, og det å stå sammen gjennom musikken. Konseptet har utviklet seg, og i dag er dette en av Sveriges største festivaler.

Storsjöyran er Sveriges eldste festival, og sies også å være den beste. Den foregår i Östersund og inkluderer både svenske og internasjonale artister. Festivalen er en del av «Yranveckan». Storsjöyran startet i 1983 og var den første musikkfestivalen i landet. I dag er den en av Skandinavias største festivaler, over 1.500 artister har opptrådt der, med 1.000.000 besøkende. Noen av artistene som kan nevnes er: Pet Shop Boys, Sting, Alice Cooper, Robyn, Håkan Hellström, N*E*R*D og Lady Gaga.

Comments are closed.